Människorättsorganisationen Seta och dess medlemsorganisationer kräver förbättringar av mentalvårdstjänsterna för regnbågsunga. Kampanjen ställer frågan om det mänskliga priset för regnbågsunga när mentalvårdstjänster ska sparas.
Skillnaderna i psykisk hälsa mellan regnbågsungdomar jämfört med ungdomar som tillhör majoriteten är oroande. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) är depressiva symptom, oro för den egna mentala hälsan och våldserfarenheter betydligt vanligare bland regnbågsungdomar än bland andra unga.
Antalet regnbågsungdomar som upplever sin hälsa som medelmåttig eller dålig är dubbelt så högt jämfört med andra cis-hetero-unga. Och livet för alltför många transungdomar avslutas alldeles för tidigt.
Renbågsungas mentala hälsa är hotad
Mentalvårdstjänsterna är i kris och stöder inte unga som tillhör köns- och sexuellminoriteter tillräckligt. Det finns inte heller tillräckligt med personal som har kompetens inom området. Tjänsterna måste ses över och nedskärningar av mentalvårdstjänster för unga får inte ske. Regnbågsunga har rätt att må bra och få den hjälp och stöd som de behöver.
Regnbågsidentiteten är inte orsaken till depression eller psykiska problem; istället härrör dessa problem från samhällets snäva normer, diskriminering och våld. Den psykiska hälsan försämras av samhällets hatretorik, fördomar, psykiskt och andligt våld samt minoritetsstress. Osynlighet, förminskning och att bli felaktigt bemött både i familjen och i tjänster skadar regnbågsunga.
Att professionella inom mentalvården besitter den nödvändiga kompetensen att möta regnbågsunga på ett känsligt och jämlikt sätt är avgörande. Tyvärr ingår ändå inte alltid information om HBTIQA-personer, eller hur regnbågsungdomar kan stödas, i grundutbildningen.
Vad är det humana priset vi betalar för varje ung regnbågsperson, vars liv avslutas alltför tidigt, som inte orkar gå i skolan och studera, som inte kan leva ett värdigt liv, som lämnas utan den vård hen behöver eller som inte får stöd att hantera den diskriminering och våld de upplever?
Våra unga behöver psykiskt stöd nu!
Mera info
Lotte Telakivi
sakkunnig i ungdomspolitisk påverkan
tel. +358 44 301 3020
lotte.telakivi@seta.fi
Lämna ett svar