• Skip to main content

Seta ry – Svenska

Seta ry – Svenska

Svenska

Donera!
  • Om Seta
    • Bli medlem
    • Milstolpar i Regnbågsfinland
    • Setas riksdagsvalsprogram 2019
  • LHBTIQ-fakta
    • Material
    • Mångfalden av kön
      • Mångfalden av kön i kultur och historia
      • Mångfalden av kön och barn
      • Parförhållande och kön
      • Mångfalden av kön I Finland – då och nu
      • Fördomar och minoritetsstress
      • Hälsan
  • Stöd och service
  • Kontaktuppgifter

Nyheter

09.10.2020

Sök till Setas styrelse!

Setas fullmäktigemöte sker år 2020 som distansmöte. Mötetiden är 14.–15.11. I mötet väljas också nya ledamöter till Setas styrelse och b.a. beslutas om nästa års verksamhet och Setas nya strategi. För åren 2021–2022 väljs en ordförande, en viceordförande, 2 styrelseledamöter samt en viceledamot.

Om du är intresserad av att ställa upp i styrelsevalet önskar vi att du meddelar om intresse senast 6.11.2020 via den här blanketten.

Den här årets fria styrelseledamötplatser till de följande två åren (2021–2022) är

Ordförande
Viceordförande
2 styrelseledamöter
1 viceledamot till styrelsen

 

Ytterligare information
Teemu Halme

ekonomi- och administrationschef
tel. +358 50 400 7789
teemu.halme[at]seta.fi

29.04.2020

Berätta om hatbrott eller hatfullt beteende mot regnbågsmänniskor i Finland till 10.5.2020

Du kan fylla i Setas förfråga om hatbrott och hatfullt beteende mot regnbågsmänniskor til 10.5.2020. Informationen skickar Seta till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) för deras årliga statistikinsamling gällande hatbrott i Europa.

Svaren är anonyma och Seta överlämnar ingen annan information om svarare utan vad som frågas i enkäten. Seta kan använda den samlade informationen också i sitt eget påverknings- och människorättsarbete.

När du svarar på förfrågan ger du värdeful information om hurdana hatbrott rengbågsmänniskor bemöter i Finland samt hur myndigheterna behandlar dessa brott. Du kan berätta om en händelse även om du själv inte vet om det klassifieras som brottsfall eller inte.

Förfråga kan du fylla in på svenska, finska eller engelska.

27.11.2019

Setas representantmöte: rättigheterna av mångfaldiga familjer måste garanteras med föräldrarskapslagen

Antti Rinne och hans regering har bestämt att justera ett allmänt föräldarskapslalag i Finland. Denna lagstiftning måste kunna ta i beaktande mångfalden av både kön och olika slags familjeformer. Juridisk föräldraskap bör i framtiden betecknas som endast föräldraskap, utan någon onödig könskategorisering och bör även vara möjlig  för fler än bara två stycken föräldrar.

Rättigheterna för barn som lever i mångfaldiga familjer har förbättrats under de sista åren, speciellt för dem som fötts in i ett kärnfamilj som består av ett kvinnopar. Lagförändringarna har dock fortfarande inte lyckats fullständigt i att ta i beaktande mångfalden av familjer, samt barnens rättigheter till att få tillkännagjort de föräldrarelationer som är viktiga för dem.

Flera barn från regnbågsfamiljer och nyfamiljer har i verkligheten mera än bara två stycken förälder som är viktiga i deras liv. Ett exempel av detta är ett kvinnopar och en man, som delar på föräldarskapen med varandra. Även om alla tre föräldrar är de facto lika viktiga för barnet, alla av dem älskar barnet och deltar i hens uppväxt, så kan juridisk föräldraskap endast bekräftas för två stycken av föräldrarna. I dessa fall är det i barnets bästa intresse att tillkänna fler än bara två stycken juridiska förälder.

En del av förälder hör till någon slags könsminoritet, vilket leder till att deras juridiska föräldraskap betecknas felaktigt. En man som fött ett barn betecknas automatiskt som barnets moder och en kvinna, vars spermier barnet fått sin början från, betecknas som barnets fader. Det är inte heller möjligt att under en persons könskorrigering process att förändra föräldraskap beteckningen i samband av den juridiska könskorrigeringen.

Felaktig föräldraskap beteckning utsätter föräldern och även barnet för potentiell diskriminering. Motstridigheten mellan förälderns genusbeteckning och hens föräldrarskaps beteckning avslöjar genast förälderns trans-bakgrund, då hen utför ärenden med myndigheterna, som  till exempel dagis-vården.

Då föräldraskap betecknas binärt som antingen moderskap eller faderskap, misslyckas man i att ta till hänsyn föräldrar som är icke-binära. Setas representantmöte kräver, att juridisk föräldraskap betecknas könsneutralt som endast föräldraskap, istället för faderskap eller moderskap. Detta skulle göra all föräldraskap jämlikt, oberoende av kön, och skulle dessutom vara i enlighet med barnens intressen och rättigheter. Den juridiska föräldrarskapen skulle inte ändå stoppa individer eller familjer från att i sin vardag använda den begrepp för deras föräldraskap som de själv föredrar.

Föräldraskaplagens stiftande med beaktande till mångfalden av kön och olika familjeformer skulle stärka barnens rättigheter, förbättra jämlikheten mellan familjer och samtidigt förebygga diskriminering som riktas mot transpersoner och deras barn. Det är dags att göra Finland till världens bästa land för regnbågsfamiljer och andra mångfaldiga familjer.

I Joensuu 24.11.2019
Setas representantsmöte

Setas representantmöte valde under mötet nya medlemmar till styrelsen för att ersätta de avgående styrelsemedlemmarna. Till vice ordförande valdes Alia Dannenberg från Joensuu och som en ny medlem i styrelsen valdes regnbågssamen Anne Olli och som reserv styrelsemedlem valdes Janette Grönfors. Föregående medlemmar som blev omvalda var Petteri Keränen, Petri Janhunen och Amanda Majasaari. Som styrelsens ordförande tjänar Sakris Kupila och vice ordföranden Kiti Kalliomäki, samt styrelsemedlemmarna Minna Heikkinen och Krister Karttunen. Setas representantmöte godkände även handlingsplanen för nästa år.

29.08.2019

Queerhistorisk månad firas åter i november 2019!

Seta och Servicen Kultur för alla bjuder in kultur- och minnesorganisationer, skolor och andra att fira Finlands andra Queerhistorisk månad hela november 2019. Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiq-perspektiv och inkludera hbtiq-historien i vårt gemensamma kulturarv.

Sexuella och könsminoriteternas egen historia har alltid funnits, men den har oftast hållits dold. Den finns överallt – i alla tider, samhällsklasser och kulturer, men för att få syn på den krävs en känslighet och en förmåga till mothårsläsning

Queerhistorisk månad som synliggör de finska sexuella och könsminoriteternas historia och kulturarv synliggörs hölls för första gången 2018 och då deltog flera centrala kultur- och minnesorganisationer i firandet, bland annat Arbetararkivet, Arbetarmuseet Werstas, Aine konstmuseum, Ateneums konstmuseum, AV-arkki, Finska litteratursällskapet, Goethe-institutet, Helsingfors stadsmuseum, Nationalmuseet, Nationalteatern, Svenska litteratursällskapet i Finland rf och Yle Elävä arkisto/Arkivet. Under den första Queerhistorisk månad lyftes det fram och skrevs mycket om hbtig-historia och minnesorganisationer tog fram tidigare dolt material, ordnade minnestillställningar och queer guidningar.

Vi utmanar dig och din organisation med till att lyfta fram den förtegna historien till att bli allas gemensamma kulturarv!

Programmet hittas här: https://seta.fi/tapahtumat/kategoria/historiakuukausi/

Queerhistorisk månad i Facebook: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Kom med!

Queerhistorisk månad är ett helhetsevenemang öppet för alla. Du kan delta till exempel på följande vis.

Arrangera evenemang eller en utställningen: Helheten förverkligas med de deltagande organisationernas hjälp och resurser. Arrangören ansvara själv för sin marknadsföring. Teamet bakom Quuerhistorisk månad samlar under hösten 2019 alla evenemang på webplatsen https://seta.fi/historiakuukausi/.

Genom att föra fram hbtiq-historian i vardagen: Bibliotek kan delta genom att arrangera till exempel bok- eller materialutställningen som relaterar till ämnet. Skolor kan delta genom att arrangera en temadag, genom att bjuda in experter för att berätta och diskutera eller genom att arrangera verkstäder och grupparbeten.

Genom att kommunicera om queer-historia: Dela material och bilder i anslutning till hbtiq-historia på sociala medier med hashtagen #queerhistoriskmånad #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistorymonth och på Facebook -sidan https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Mer information:

Rita Paqvalén, 040 7413363, rita.paqvalen@gmail.com

Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi

https://seta.fi/historiakuukausi/

https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

18.03.2019

HBTIQA ungas brevkampanj till kommande riksdagsledamöter

Kom med i att skriva brev till kommande riksdagsledamöter!

Det känns ofta som att politiker inte förstår hur det är för hbtiqa-unga och att de inte vet hur de kunde ta oss i beaktande i sitt beslutsgörande. Det är viktigt att lyfta våra egna berättelser och tankar för att få hbtiqa-ungas röstar hörda i riksdagen.

Det är därför som vi i Setas ungdomskommité just nu under riksdagsvalen vill uppmuntra hbtiqa-unga till att skriva om sina egna liv, problemer och vad de alltid har önskat att riksdagsledamöterna skulle veta, i form av ett litet brev. Du kan bl.a. skriva om hur olika samhälleliga förändringar som t.ex. en ny translag skulle kunna förlätta ditt liv.

Vår syfte är att efter valen förmedla dessa brev till ordföranden av riksdagsgrupperna, till relevanta utskott och möjligtvis åt den nya riksdagens hbtiqa-nätverk och på detta sätt få fram hbtiqa-ungas berättelser till beslutfattarnas medvetande och samtidigt hjälpa dem att göra bättre beslut genom att ta hbtiqa-unga i beaktande. Med skribentens tillstånd kan brev också publiceras på ungdomskommiténs sociala medier.

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 7
  • Seuraava sivu »

Seta (eller Transstödcentrum)
Pasilanraitio 5, 2 våningen
00240 HELSINKI
FINLAND

 

INFO@SETA.FI
FO-nummer: 0661747-4

Kontor öppet:
Mondag – Torsdag 10:00–15:00

 

Dataskydds (Informering dokument)