Setas målsättning för välfärdsåmrådena
I focusen av de nya välfärdsområdena är människoorienterad perspektiv, jämställdhet samt högkvalitativa och effektiva tjänster. För att förverkliga jämställdhet på riktigt behövs kunskap och åtgärder gällande olika folkgrupper. Personer som tillhör sexuella- och könsminoriteter, regnbågspersoner, har speciella frågor gällande välmående och hälsa.
I välfärdsområdenas strategiarbete måste olika befolkningsdelar tas hänsyn till brett. Viktigt speciellt med tanke på regnbågspersoner blir förberedning av social och hälsovårdens tjänstestrategi. Dessutom förutsätter jämställdhetslagen och diskrimineringslagen målmedvetet främjande av jämlikhet och jämställdhet på regional nivå.
Regnbågspersoners välmående och hälsa – en uppgift för välfärdsområdena [pdf]
Setas teman för kommunalvalet 2021
Setas mål är en regnbågskommun där alla kan leva öppet och bli jämlikt bemött som den hen är. Det krävs effektiva åtgärder för att vi ska kunna säkerställa jämlikhet, välbefinnande, trygghet och delaktighet för regnbågspersoner.
Det bor hbtiq+-personer i olika åldrar i alla kommuner i Finland. Alla beslut som fattas i kommunen och all service som kommunen erbjuder måste därför beakta hbtiq+-personer. När regnbågsperspektiv syns skapar det även trygghet och minskar regnbågsflykt, det vill säga att människor är tvungna att flytta bort från sin hemort för att de känner sig otrygga eller är rädda för att utsättas för diskriminering.
I regnbågskommunen säkerställer medlemmarna i kommunfullmäktige, nämnder och utskott att regnbågspersoner – hbtiqa-personer och regnbågsfamiljer – beaktas i beslutsfattandet, att kommunen främjar och följer upp jämlikhet samt att kommunen aktivt motarbetar hatprat med öronmärkta resurser.
Med hbtiq+-personer (eller regnbågspersoner) avses människor som är lesbiska, homosexuella, bisexuella, pansexuella, asexuella samt transpersoner och ickebinära, personer med intersexvariationer och alla människor vars sexuella läggning, könsidentitet, könsuttryck, könade kroppsliga drag, familjerelationer eller nära relationer inte omfattas av traditionella binära köns- och/eller heteronormer, cisnormer eller familje- och relationsnormer.
Setas viktigaste mål:
1. Mångfalden syns i hela kommunens verksamhet, och sexuella minoriteter och könsminoriteter beaktas ända från kommunens strategier till vardagspraxis.
Den introducerande utbildning som kommunalt anställda och förtroendevalda får omfattar information om mänskliga rättigheter samt myndigheternas plikt att främja jämlikhet och jämställdhet i all offentlig verksamhet.
I utbildningen ingår information om förbjudna diskrimineringsgrunder, inklusive sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck samt kroppsliga drag kopplade till kön.
Kommunen främjar jämlikhet för hbtiq+-personer i beredning av ärenden, beslutsfattande, konsekvensanalyser, konkurrensutsättning, administrativ verksamhet, resultatstyrning, målavtali samt strategisk planering och kommunikation. Att arbeta för jämlikhet ingår i kommunens strategi.
Kommunens anställda och förtroendevalda uttrycker sig och agerar på ett sätt som främjar jämlikhet och mångfald. Hela kommunen som organisation arbetar med att synliggöra mångfald, inklusive ungdomsfullmäktige och äldreråd.
Kommunen tar offentligt avstånd från trakasserier och hatprat som riktas mot btiq+-personer. Fördomar och stereotyper bemöts med saklig information och fakta.
Kommuninvånare kan uppge sitt rätta kön när de fyller i formulär kopplade till kommunal service. När kommunen ber personer uppge sitt kön är det alltid möjligt att välja från alternativen man, kvinna och annat. Kommuninvånarnas diversitet beaktas i forskning och undersökningar.
Jämlikhetsperspektiv beaktas i de bidrag som kommunen beviljar till föreningar och medborgarverksamhet. Bidrag beviljas för verksamhet som förbättrar delaktighet, rättigheter och välbefinnande för regnbågspersoner.
2. Den kommunala servicen är jämlik och tillgänglig. Den integrerar kompetens om mångfalden av kön, sexuell läggning, familjer och relationsformer.
Social- och hälsovården
Personer som arbetar inom den kommunala social- och hälsovården utbildas i regnbågsteman. Utbildningarna är obligatoriska för alla i personalen.
Anställda inom kommunal service har tillräckligt kunnande om och de rätta verktygen för att förebygga och åtgärda diskriminering på grund av könsidentitet, könsuttryck, könade kroppsliga drag samt sexuell läggning.
Kommunen måste säkerställa social trygghet och tillgänglighet i service och offentliga rum. Alla regnbågspersoner ska kunna använda kommunala tjänster utan rädsla för diskriminering eller osakligt bemötande och bli bemötta och sedda som den de är.
Regnbågsseniorer bemöts sensitivt i service för äldre och de som jobbar inom den servicen kan identifiera faktorer som påverkar funktionsförmågan hos regnbågsseniorer och de behov som det medför.
I socialarbetet för familjer och inom barnskyddet ser man mångfalden av familjer och även de resurser och sårbarheter som regnbågsbarn och regnbågsunga har. Stöd till barn, unga och familjer erbjuds vid rätt tidpunkt.
Skolan och småbarnspedagogiken
Skolan är en trygg plats för regnbågsunga. I skolan förebygger man och åtgärdar mobbning på grund av kön eller sexuell läggning. Lärarna har tillräckligt kunnande för att ta upp mångfald i all undervisning. Elevvården identifierar regnbågsungas behov. De unga kan tala öppet inom elevvården och få stöd av den.
Inom småbarnspedagogiken tillämpas ett normmedvetet grepp. Barnen ges utrymme att på många olika sätt uttrycka sitt kön. Familjernas mångfald beaktas i planen för småbarnspedagogik och samtalen om planen för barnets lärande i förskoleundervisningen.
Kultur och ungdomsverksamhet
Biblioteken beaktar regnbågspersoner som en kundgrupp och erbjuder material om mångfalden av kön och sexuella läggningar. I materialet ingår litteratur som producerats av hbtiq+-personer.
Fritids- och ungdomsverksamheten är trygg för hbtiq+-personer. Särskilt inom idrott beaktas mångfalden av kön till exempel i de alternativ som kommunen erbjuder för motion, handledd fysisk aktivitet samt för var man kan byta om och tvätta sig.
Kommunen erbjuder kunskap och utbildning i att bemöta regnbågsunga för sådana som ordnar fritidsverksamhet (handledare, tränare m.fl.). Ett regnbågssensitivt grepp styr all verksamhet riktad till unga. Kommunen ordnar även verksamhet särskilt riktad till regnbågsunga, exempelvis egna kvällar för regnbågsunga på ungdomsgårdarna.
Stöd för mångfald
Mångfald synliggörs i kommunal service till exempel genom användning av regnbågsflaggor. I kommunens kommunikation syns regnbågspersoner året om. I kommunens offentliga lokaler, såsom läroanstalter, motionshallar och ämbetsbyggnader, finns även toaletter, omklädningsrum och duschar som inte är uppdelade enligt kön. Kommunen kommunicerar tydligt att sådana finns genom information och symboler.
3. Hbtiq+anställda av kommunen kan göra sitt jobb öppet som sig själva.
Kommunen främjar jämlikhet för hbtiq+-personer i sin personalpolitik. Kommunen har en likabehandlingsplan för personalen. Planen bygger på utvärdering och omfattar konkreta mål och åtgärder för att främja jämlikhet.
I kommunens rekrytering främjas mångfald genom att även hbtiq+-personer uppmuntras att söka kommunala anställningar. Vid rekrytering kommuniceras om kommunens arbete för att främja jämlikhet och om de kommunalt anställdas plikt att arbeta för allas jämlikhet.
Blanketter och datasystem som rör personalen beaktar mångfalden av läggningar, kön, familjer och nära relationer. Kommunalt anställda omtalas och tilltalas med det förnamn de uppgett. Alla anställda har rätt att uttrycka sitt kön i arbetet, exempelvis genom hurdana kläder de använder. Transvestiter själv välja om de till exempel vill klä sig feminint eller maskulint på jobbet.
Bli ledamot i en regnbågskommun!
Underteckna Setas kandidatlöfte och delta i vår kampanj för bättre rättigheter och hälsa för regnbågspersoner!
Du som är fullmäktigeledamot i en regnbågskommun förbinder dig att:
1) aktivt arbeta för hbtiq+-rättigheter och hälsa samt för allas jämlikhet i kommunen
2) arbeta mot hatprat och diskriminering av hbtiq+-personer samt
3) säkerställa att hbtiq+-personers röst hörs i beslutsfattandet.
Kandidater från alla partier kan underteckna kandidatlöftet. Vi publicerar namnen på Setas webbplats.