Finländarnas jämlikhet inför lagen har förbättrats avsevärt, men ännu behövs betydande korrigeringsåtgärder för att säkerställa grundläggande och mänskliga rättigheter – såsom självbestämmanderätt, icke-diskriminering och säkerhet – för alla i Finland.
Även om en jämlik äktenskapslagstiftning och moderskapslagen kördes igenom med stöd av medborgarinitiativ och riksdagen, så är det regeringen som är den huvudsakliga aktören som ska främja mänskliga rättigheter för regnbågspersoner. Vi förväntar oss ett starkt stöd, ett lyssnande öra och tydliga riktlinjer av regeringen.
Setas prioriterade målsättningar erbjuder lösningar på hur vi kan lösa de största problemen gällande förverligandet av mänskliga rättigheter.
Setas prioriterade mål inför förhandlingarna om regeringsprogrammet:
- Ett regnbågspolitiskt åtgärdsprogram
- En totalrevidering av translagen
- Rättigheter för personer med intersexvariationer
- Ett tredje juridiskt kön
1 Ett regnbågspolitiskt åtgärdsprogram
Regnbågsrättigheter främjas målmedvetet med hjälp av att regnbågspolitiskt åtgärdsprogram. I programmet definieras konkreta åtgärder för att inom alla förvaltningsområden främja jämlikt bemötande och välbefinnande för hbtiqa-personer samt hur ansvaret för koordinering fördelas inom statsrådet och statsförvaltningen. Tillräckliga resurser avsätts för åtgärdsprogrammet. Programmet utarbetas i samarbete med regnbågsorganisationerna.
Åtgärdsprogrammet ska också inkludera målsättningar enligt förvaltningsområde och särskilt innehålla följande teman:
En trygg skola för alla
Barns rätt till utbildning tryggas genom att säkerställa att alla lärare har kunskap om mångfalden av kön och sexuell läggning samt om att främja jämlikhet och jämställdhet. Alla lärare erbjuds fortbildning för att de ska kunna möta de krav som lagstiftningen ställer.
Trygghet för personer som flyr förföljelse
Asylsökande som söker asyl på grund av förföljelse som grundar sig på sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck eller könskarakteristika får det skydd de behöver.
Migrationsverket utarbetar instruktioner för hanteringen av regnbågspersoners asylsansökan, trygg inkvartering av asylsökande och tillgång till riktat stöd. Under behandlingen av asylansökan utgår bedömningen av trovärdigheten från hur den sökande själv identifierar sig.
Hatbrott mot regnbågspersoner erkänns och utreds
Uppföljningen av hatbrott på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck utvecklas. Det blir lättare att anmäla hatbrott. Polisen har definierade tillvägagångssätt för att ta emot anmälningar om och utreda hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsmångfald samt för att bemöta regnbågspersoner. Bemötandet är sakkunnigt och sakligt. Polisen har kompetens att ge råd om ändamålsenliga stödtjänster för offer.
Jämlik ställning för familjer
Jämlikhet mellan familjer förverkligas genom att regnbågsfamiljers behov och mångfalden av olika familjer beaktas i familjeledighetsreformen. Faderskaps- och moderskapslagen görs om till en föräldraskapslag. Den nya lagen möjliggör att beakta mångfalden av kön, att erkänna fler än två föräldrar och föräldraskapsavtal mellan föräldrarna.
Vägen till föräldraskap tryggas jämlikt för alla. Inom adoptioner främjas samarbete med sådana internationella aktörer som placerar barn i regnbågsfamiljer. En finländsk lag gällande surrogatfödslar ger mer jämlika möjligheter att bilda familj och skydd för alla parter.
2 Totalrevidering av translagen
Efter den övergripande reformen av translagen utgår juridisk korrigering av kön från egen anmälan. I reformen av translagen skiljer man åt den juridiska och den medicinska processen. Juridisk korrigering av kön förutsätter inte sterilitet, en medicinsk diagnos, hormonbehandling eller kirurgiska ingrepp. Seta kräver att minderåriga kan också få sitt juridiska kön erkänt.
Namnet på translagen ändras till lagen om erkännande av kön. Vårdförordningen kopplad till lagen revideras i enlighet med de nyaste vårdrekommendationer gällande könsdysfori, och förordningen beaktar individuella behov. Personer i alla åldrar har rätt till ändamålsenlig vård för könsdysfori.
3 Rättigheter för personer med intersexvariationer
Icke-brådskande och medicinskt omotiverade fysiska ingrepp på barn, såsom kosmetisk kirurgi på könsorgan och hormonell vård som förändrar kroppens könskarakteristika, förbjuds. Barnens rätt till en uppväxt som respekterar deras kroppsliga integritet och självidentifikation, oberoende av kön, tryggas.
Självbestämmanderätten för personer med intersexvariation (”interkönade”) stärks genom att öka barnets och familjernas rätt till information om intersexvariationer. Information om intersexvariationer måste inkluderas i grundläggande utbildning och påbyggnadsutbildning för professionella inom hälsovård och fostran. Rätten att definiera sitt eget kön och få det juridiskt erkänt grundar sig på självbestämmanderätt även för personer med intersexvariation.
4 Ett tredje juridiskt kön
Finland inför ett tredje juridiskt kön parallellt med alternativen man och kvinna. Ett tredje kön “övrigt” införs i en persons personuppgifter genom att könet juridiskt erkänns utifrån egen anmälan. Lagstiftning och system harmoniseras som helhet och sociala förmåner, värnplikt och statistikföring som grundar sig på kön revideras så att de beaktar könsmångfald.
Bli regnbågsledamot!
Regnbågspersoner behöver ledamöter som obevekligt främjar jämlikhet samt grundläggande och mänskliga rättigheter i riksdagen. Som regnbågsledamot lyfter du fram frågor som är viktiga för oss, till exempel att trygga jämlika rättigheter på alla livsområden, en totalrevidering av translagen och bättre välmående för personer med intersexvariation.
Underteckna Setas kandidatlöfte och delta i vår kampanj för mänskliga rättigheter och bättre hälsa för regnbågspersoner! Alla som vill arbeta för jämlikhet för regnbågspersoner kan bli en regnbågsledamot. Den uppdaterade listan av kandidater kan hittas här websidan.
Material för regnbågsledamöter här.
Sakkunniga
Regnbågspolitiskt åtgärdsprogram, hatbrott, asyl politik, rättigheter för personer med intersexvariationer:
Kerttu Tarjamo
generalsekreterare
tel. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi / kerttu.tarjamo@seta.fi
Skolorna och regnbågsunga:
Lotte Telakivi
koordinator för ungdomsarbetet
tel. +358 44 301 3020
lotte.telakivi@seta.fi
Translag, tredje juridiskt kön, trans unga:
Sakris Kupila
ordförande
puheenjohtaja@seta.fi / sakris.kupila@seta.fi
p. +358 50 329 9891