Sedan mänsklighetens uppkomst har det funnits en mångfald av kön i alla kulturer vi känner till. Olika kulturer har gett denna variation olika betydelser. I många kulturer i världen är mångfalden av kön en erkänd och accepterad del av mänskligheten och samhället. Till exempel har gravfynd visat att i forntida europeisk kultur har människor med kvinnokroppar begravts respektfullt tillsammans med föremål tillhörande en kvinna och med ansiktet i den riktning som man i den kulturen begravde kvinnor som avlidit.
En del kulturer har varit mer accepterande av mångfalden av kön än andra. I kulturforskning har man noterat att i de kulturer som accepterar en mångfald av kön har den allmänna uppfattningen varit att det finns tre eller fyra kön. En del kulturer har ansett att det finns upp till tio kön. I dagens Indien finns exempelvis tre kön. Utöver män och kvinnor finns det även hijran. Hijra är en del av den sydasiatiska traditionen.
De mexikanska indianerna, zapotekerna, har tre könskategorier. Zapotekerna anser att en del individer föds som muxes, dvs. som ett tredje kön, för att gudarna vill det. Det gör dem till en aktad grupp. Aktningen för den här gruppen avspeglas framför allt inom familjen och släkten. En föds som muxe och små pojkar kan identifieras som muxe redan i treårsåldern. En muxe leker med dockor och tycker om att leka hemmalekar, hen tar hellre efter sin mamma än sin pappa och hen klär sig gärna i flickkläder. Omgivningen ger hen tid och utrymme att hitta sitt kön och hur hen vill uttrycka det. Allmänt sett anses muxes vara de mest begåvade och intelligenta av barnen, så familjerna satsar ofta mer på deras utbildning än på de andra barnens. Traditionellt har muxes kunnat utföra både mans- och kvinnosysslor. Eftersom man tror att de har stor konstnärlig begåvning har de ofta jobbat med hantverk. Nuförtiden är de ofta välutbildade och arbetar ofta med politik eller som tjänstemän.
Kön har inom olika kulturer definierats på olika sätt. En del kulturer har definierat könet biologiskt eller anatomiskt. I sådana kulturer uppfostras ett barn med kroppsliga drag som liknar både en flickas och en pojkes som ett tredje kön. I andra kulturer har det självdefinierade könet varit det avgörande. Var och en berättar vilket kön hen har och andra accepterar det. I en del kulturer får en kunskap om sitt kön genom drömmar. Könet kan även definieras enligt sociala uppgifter: vilket jobb en utför eller vilka hushållssysslor en deltar i definierar ens roll och ens kön.
Karnevaler och andra rituella traditioner har erbjudit utrymme samt stärkt och skapat en mångfald av kön. I många kulturer är det väl känt att en och samma människa kan ha flera kön. Samma människa kan till exempel vara både man och kvinna. Könet ses inte nödvändigtvis som något som är konstant, utan könet kan förändras under livets gång. För närvarande kan gamla traditioner i mångkulturella samhällen fungera som en kraft för barn och unga vars etniska bakgrund är i en kultur som respekterar mångfalden av kön.